TYDZIEŃ ZDROWIA POD
HASŁEM „BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI” 20-24.04.2015r.
Zapraszamy
wszystkich do udziału w tygodniu zdrowia, zgodnie z propozycją Światowej
Organizacji Zdrowia-WHO zwracając szczególną uwagę na potrzebę poprawy systemów
bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”. WHO opracowało 5 kluczy do
bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących
przygotowania i przechowywania żywności:
Klucz 1: utrzymanie czystości,
szczególnie podczas przygotowania żywności;
Klucz 2: oddzielenie żywności surowej
od ugotowanej;
Klucz 3: dokładne gotowanie;
Klucz 4: utrzymanie żywności w
odpowiedniej temperaturze;
Klucz 5: używanie bezpiecznej
żywności i wody, bo niebezpieczna żywność stwarza globalne zagrożenie dla
zdrowia, stawiamy na bezpieczeństwo od produkcji do konsumpcji.
Harmonogram tygodnia zdrowia:
20.04.2015r. – sprzedaż sałatek w
Budce Samorządu Uczniowskiego;
21.04.2015r. – spotkanie z
dietetykiem;
22.04.2015r. – sprzedaż tostów i
soków w Budce Samorządu Uczniowskiego, spotkanie
z konsultantem zdrowej żywności oraz
badania w kierunku osteoporozy;
23.04.2015r. – rajd rowerowy;
20-24.04.2015r. – tematyczne godziny
wychowawcze;
28-30.04.2015r. – badania
profilaktyczne w kierunku układu krążenia.
Koordynator działań prozdrowotnych:
Joanna Kita
Komentarze
Prześlij komentarz