Przejdź do głównej zawartości

TYDZIEŃ ZDROWIA

TYDZIEŃ ZDROWIA POD HASŁEM „BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI” 20-24.04.2015r.
            Zapraszamy wszystkich do udziału w tygodniu zdrowia, zgodnie z propozycją Światowej Organizacji Zdrowia-WHO zwracając szczególną uwagę na potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”. WHO opracowało 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowania i przechowywania żywności:
Klucz 1: utrzymanie czystości, szczególnie podczas przygotowania żywności;
Klucz 2: oddzielenie żywności surowej od ugotowanej;
Klucz 3: dokładne gotowanie;
Klucz 4: utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze;
Klucz 5: używanie bezpiecznej żywności i wody, bo niebezpieczna żywność stwarza globalne zagrożenie dla zdrowia, stawiamy na bezpieczeństwo od produkcji do konsumpcji.
Harmonogram tygodnia zdrowia:
20.04.2015r. – sprzedaż sałatek w Budce Samorządu Uczniowskiego;
21.04.2015r. – spotkanie z dietetykiem;
22.04.2015r. – sprzedaż tostów i soków w Budce Samorządu Uczniowskiego, spotkanie
z konsultantem zdrowej żywności oraz badania w kierunku osteoporozy;
23.04.2015r. – rajd rowerowy;
20-24.04.2015r. – tematyczne godziny wychowawcze;
28-30.04.2015r. – badania profilaktyczne w kierunku układu krążenia.

Koordynator działań prozdrowotnych:

Joanna Kita

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dzień Otwarty 2025

Zdjęcia: Julia Kalinka DRESHWOOD

VIII Forum Olimpijczyków II LO

Zdjęcia: Łukasz Łukiewicz DRESHWOOD

Zakończenie roku klas czwartych 2025

  Zdjęcia: SKF Dreshwood

IV Zjazd Absolwentów i Nauczycieli II LO

Zakończenie roku szkolnego 2023/2024